9. 9. 2021

3 kroky k pěstounství

Přemýšlíte o tom, stát se pěstouny? Níže vám nabízíme 3 kroky, které Vám toto rozhodování mohou usnadnit.

KROK 1
Pokud vás oslovuje téma pěstounství, rezonuje vám v duši, zajímají vás osudy dětí bez domova, nebo byste se rádi dozvěděli více informací, které by vám pomohly v rozhodování, máte několik možností. O informace není nouze, ale ne všechny jsou kvalitní. Doporučuji vám setkání s lidmi, kteří mají náskok, s pěstouny. K usnadnění rozhodnutí je dobré vypsat si na papír svoje možnosti a svoje limity. Před sebou si můžeme dovolit být zcela upřímní a svobodní, vyslovit i nepopulární myšlenky, pojmenovat touhy a strachy. Nejde pouze o množství „pro a proti“, ale především o jejich váhu, a tu můžete stanovit jenom vy sami.  

KROK 2
Pokud už víte, že se chcete stát pěstounem, dalším krokem je seznámit se s realitou. Děti do pěstounské péče se v žádné továrně nevyrábí, není žádný „právní nárok“ na jejich vlastnosti, chování, věk, atd. Takže pokud přijmete svoje rozhodnutí stát se pěstounem, měli byste porozumět tomu, že si nemůžete nastavit parametry dítěte, ale pouze pojmenovat svoje limity. Mimo tyto limity je každé dítě, které potřebuje rodinu, pro vás vhodné. Pokud toto dokáže pochopit včas, vyhnete se pozdějším nereálným očekáváním a případnému zklamání. 

KROK 3
Dalším krokem je posunutí se od přemýšlení k akci. Pořád je tu nutnost dojít na úřad, a je to dobře. S přijetím dítěte do pěstounské péče se budete muset stát bojovníkem, budete chodit po úřadech, nevyhnete se soudu, budete hájit dítě ve škole, chodit k lékařům, setkávat se s rodinou dítěte, a povedete po všech stránkách dobrodružný, bohatý a naplněný život. Proti tomu je cesta na úřad a vyplnění žádosti úplná maličkost. Odměnou vám bude vědomí, že je jen velmi málo lidských činností, které jsou smysluplnější, než poskytnout domov dítěti, které má špatně rozdané karty.